Interneto puslapio peržiūrų skaičius

2012 m. rugpjūčio 31 d., penktadienis

Viskinės komandiruotės: Škotija ir Islay sala (II dalis)


Tęsiame pasakojimą apie viskio baro „W 1640“ komandos komandiruotę po Škotijos viskio varyklas ir dūminių viskių regioną - Islay salą.

LAGAVULIN

Dar kartą akimis apžvelgę itin gražiai sutvarkytą Ardbeg viskio varyklą, bei jos prieigas, pasileidžiame toliau. Tik už gerų 20 minučių pėsčiomis įsikūrusi dar viena kultinė ir viskio gurmanų garbinama vietą – Lagavulin.

Lagavulin viskio varykla

Islay Whisky & Music Festival trunkančio daugiau nei savaitę metu, kiekviena diena yra skiriama vis kitai viskio varyklai. Mes pataikome būtent į Lagavulin Open Day. Distilerijos teritorijoje ir nuostabios įlankos pakrantėje stūksojo kelios improvizuoto scenos. Kiemo viduryje senovinių automobilių klubo nariai kvietė nusifotografuoti prie kažkada viskio statines vežiojusio sunkvežimio. Nusifotografuoti ir, žinoma, paaukoti kelis svarus senovinių automobilių išlaikymui.

 Kam statinaitės viskio?

Gretimais, vietinės austrių fermos darbuotojai, pasidabinę guminėmis prijuostėmis ir austrių atidarymo peiliais, kvietė ragauti jūros skanėstų. Greta esantis kioskas ant ratų viliojo šviežiomis krevetėmis, krabais, šukutėmis… taip tikrai supranti, kad šalia vandenyno esančių salų gyventojų maisto racionas šiek tiek kitoks.

Atlaikius net pusantros valandos turą po Ardbeg distileriją, bei pasivaikščiojimą pakrantės uolomis, skrandis gurkte gurkė. Sėdome lagavuliniškų priešpiečių. Austrės su šlakeliu Lagavulin 16 YO ir krevetės – tokį maistą galėčiau ragauti kasdieną.


 Austrės, krevetės ir Lagavulin 16 YO
 
Viskio varyklos teritorijoje šurmuliavo viskio mėgėjai iš viso pasaulio. Kažkas dalyvavo viskio kokteilių gaminimo seminare, kiti gilinosi į statinės meistrų amatą, o mes spėjome paragauti kelis maisto ir Lagavulin derinimo siūlymus.

Gerokai įdienojus leidžiamės toliau. Dar 20 minučių malonaus pasivaikščiojimo Islay salos kalvomis ir mes pasiekėme....

LAPHROAIG

Saloje viešint tik kelias dienas, deja, ne visada gali rinktis būtent tuos viskio varyklų turus, kuriuos norėtum. Tiek Ardbeg, tiek Laphroaig siūlo išskirtinius turus, kurių metu ne tik supažindina su viskio varykla, ar jos istorija. Čia į pagalbą atkeliauja guminiai batai ir kartu su gidu leidies į klampią kelionę per Islay salos durpynus. Tikslas  - distilerijų naudojamų vandens šaltinių lankymas. Čia nedidelio pikniko metu, gali tiesiai iš upelio į ragaujamą viskį šliukštelėti vandens. Vandens, kuris naudojamas vieno ar kito viskio varymui. Vandens, kuris savo durpingu skoniu nustebina ne vieną.

 Guminiai batai paruošti - pirmyn po Islay durpynus!

Kaip jau, turbūt, supratote mūsų viešnagė, deja, nesutapo su dienomis, kuomet organizuojamos šios išvykos. Tad jeigu būsite Islay saloje, būtinai pasirinkite Ardbeg organizuojamą turą „Walk to the Water Source“, ar Laphroaig – „Water to Whisky Experience“.

Mes gi leidomės į viskio varyklos turą, kuris Laphroaig‘e yra šiek tiek kitoks, nei kitose aplankytose vietose. Ši distilerija yra tik viena iš dviejų esančių saloje, kurioje dalis salyklo daroma tradiciniu būdu ant grindų (floor malting). Tapome stropiais mokiniais ir išbandėme ne tik salyklo vartymą daiginimo metu, bet ir salyklo džiovinimą durpėmis.

Taip vartomi daiginami miežiai, arba miežių salyklas

Laphroaig viskio varyklos turo metu viską gali išmėginti pats. Buvo labai įdomu paragauti taip vadinamo alaus, iš kurio distiliuojamas viskis. Trumpai priminsiu, kad salyklą sumalus ir užpylus karštu vandeniu, vėliau yra dedamos mielės. Šioms atlikus savo darbą, gaunamas priminis alkoholinis gėrimas, šiek tiek primenantis alų, o jo stiprumas  7-9 %.

 Laphroaig alus

Po pažintinio turo laukė linksmoji dalis. Turbūt visi žinote, kad perkant bet kurį Laphroaig butelaitį jūs tampate ir vienos pėdos žemės savininku. Pėdos, kurią Laphroaig viskio varykla iškart išnuomoja iš tavęs už metinį mokestį - taurelę Laphroaig. Bet šią rentą galima atsiimti tik atvykus į varyklą.

 Čia mano pėda žemės!

Gauname ne tik žemės nuosavybės pažymėjimus, bet ir tikslias koordinates, bei žemėlapį ir mūsų rentos mokestį! Šiek tiek paklaidžioję, įvairių pasaulio šalių vėliavėlėmis nusagstytame lauke, su Pavelu dar kartą įsitikinome, kad esame kaimynai. Gaila tik, kad iki savo pėdos reikia ropšis per pažliugusį durpyną, tad mūsų peršlapusius batus su šypsniu nužvelgė kolega. Mes gi su šypsniu mestelėjom jam: bežemis... ir pokštelėjome Talisker kamščiu...:)

ISLAY SALOS IR VISKIO „INSIDER‘IS“

Išvykos po Škotiją metu mums sekėsi. Matyt ne be reikalo taurelę Oban viskio šliukštelėjom į šalia esančią įlanka – viskio dievas tai įvertino. Oras buvo puikus, kai prieš metus vykusio festivalio metu siautė vėtra ir visą laiką pylė kaip iš kibiro. Net dvejose viskio varyklose į turus patekome paskutinėmis minutėmis, o po mūsų atėję žmonės išvysdavo užrašą – „Tour is sold out“.

 Port Ellen miestelyje viskas netoliese

Tačiau didžiausias viskinis netikėtumas laukė apsigyvenus Port Ellen miestelyje. Jei sugalvosite vykti į Islay Whisky & Music Festival turėkite galvoje, kad šioje saloje nakvynės vietų yra visai nedaug. Kasmet į renginį traukiantys keli tūkstančiai viskio mylėtojų viešbučių ir “bed&breakfast” medžioklę pradeda beveik prieš metus.

Apsistojome pas žmones nuomojančius kelis miegamuosius namo antrame aukšte. Tik įžengus pro duris akis patraukė kelios indaujos pilnos viskio butelių. „Matyt tai šiose vietose įprasta“ – pagalvojome. Vakare šeimininkui Haroldui pasiūlėme taurelę viskio, jis atsakė tuo pačiu ir tuomet viskas prasidėjo... 

Mūsų rezidencija Islay saloje

Istorijos apie tai, kaip jis su svainiu tinklais ištraukė britų žvalgybos povandeninį laivą Yellow Submarine, nepasakosiu. Apie ją galite rasti begalę medžiagos internete. Mums buvo žymiai įdomesnė viskinė šio žmogaus veikla.

Būdamas tikru Ilaech (ailyč) – taip vadinami Islay saloje gimę ir gyvenantys žmonės – Haroldas tikras vietinės bendruomenės pažiba. Jis žvejys, visą gyvenimą praleidęs jūroje ir šalia jos. Jis pakrančių apsaugos tarnybos savanoris. Ir, žinoma, tikras Islay salos viskio mėgėjas bei žinovas.

Nors net ketvirtis visų parduodamų Škotijos viskių atkeliauja iš Islay salos, tačiau už šį alkoholinį gėrimą sumokėtas akcizas ir kiti mokesčiai lieka nacionaliniame biudžete. Nesunku išsivaizduoti, kad jei visi mokesčiai liktų saloje, tai būtų Škotijos Monakas.

Dabar gi yra kiek kitaip ir Islay salos bendruomenės organizacijos turi pačios prasimanyti dalį pajamų. Haroldas su kolegomis puikiai išnaudojo šios vietovės bei čia gaminamo dūminio viskio unikalumą. 2003 metais su kolegomis, irkluojama valtimi apiplaukė septynias Islay salos distilerijas, kurių kiekviena paaukojo po 25 litrus viskio. Viskiai buvo sumaišyti, o gautas unikalus į „blended malt“ kategoriją patenkantis viskis, parduotas aukcione. Gauti 25 000 svarų paaukoti vietinėms visuomeninėms organizacijoms. 

Haroldas užpildo vieną iš viskio butelių

 Po metų ši kelionė buvo pakartota, tik papildomai buvo aplankytos ne taip toli įsikūrusios Jura ir Bushmills distilerijos. Viskiai supilti į statinę Lagavulin distilerijoje, tam, kad tarpusavyje susigyventų ir šiek tiek subręstų. Iš aukciono surinktų ir paaukotų pinigų suma viršino surinktą prieš metus.

Po metų sekė dar viena kelionė... Šiandien šių viskių, išleistų tik 200-500 vienetų tiražais, paskutiniai buteliai aukcionuose laukia pirkėjų. Butelio kaina siekia iki 5 500 litų. Suprantama, kad vienas kitas butelaitis šio itin reto viskio, nusėdo ir ekspedicijos dalyvių viskio kabinetuose, o mums netgi teko jo ragauti!

2005 metų odisėjos viskis

Ponas Haroldas nemažai prisidėjo ir prie Bruichladdich distilerijos grįžimo į viskio pasaulį 2001 metais, po šešių metu tylos. Tiesa, tas indėlis buvo netgi labai didelis, o Bruichladdich jam atsidėkojo vienu iš Port Charlotte PC serijoje išleistų viskių. Port Charlotte PC7 viskis skirtas būtent jam, draugų pravardžiuojamu kamikadze. Apie tai byloja anotacinis šio viskio tekstas: ...wish to recognise and pay respect to some griends and stalwards who have supported...

Port Charlotte PC 7

BRUICHLADDICH

Paskutinę vizito Islay saloje dieną praleidome būtent čia - vienoje iš dviejų nepriklausomų salos distilerijų. Tiesa, taip vadinti Bruichladdich buvo galima mūsų vizito metu, bet ne dabar. Ją liepos viduryje įsigijo Rémy Cointreau grupė. Šiandien iš aštuonių saloje veikiančių viskio varyklų, vienintelė Kilchoman išliko nepriklausoma. Tačiau distilerijų sąsajos su koncernais neturėtų skambėti vien tik kaip blogybė. Greičiau atvirkščiai. Naudodamiesi pasaulinių gigantų logistikos ir pardavimo tinklais bei marketingo skyrių paslaugomis, škotai gali atsidėti vien tiktai viskio varymui ir brandinimui.

Bruichladdich sandėlys

Iš Islay salos pietuose esančio Port Ellen miestelio, viskio mėgėjai autobusų buvo nugabenti į už 20 minučių kelio esančią Bruichladdich varykla. Bruichladdich Open Day – dar viena diena pilna vietinės muzikos ir muzikantų, salos kulinarinio paveldo ir menininkų, bei amatininkų darbų.

Nuošali Islay sala nepasižymi išskirtinio grožio gamta, tad ją aplanko, arba nuošalių vietų mėgėjai, arba viskio mylėtojai. Pastarųjų tikrai nėra mažai, tad daugelis salos verslų, ar menų stengiasi šlietis prie viskinės tematikos. Bruichladdich teritorijoje vykusiame turgelyje daug vietinės gamybos irisų saldainių pagardintų dūminiais viskiai. Gretimais stendą išstačiusi vietinė grafikos meistrė. Jos darbuose, žinoma, vyrauja distilerijų vaizdai. Šiek tiek toliau vietinė muilo gamintoja, kuri siūlo praustis muilais pagardintais viskiais...

Some songs about whsky?

 Gan įspūdinga Bruichladdich lankytojų centro krautuvėlė. Ši distilerija savo asortimente turi begalę limituotu tiražu išleistų viskio butelių. Kartais tikrai įdomių, kurių galima įsigyti tiktai šioje krautuvėlėje. Ar tokių, kurie viskio žiniasklaidoje buvo sutikti su lengva pašaipa. Taip viskio pasaulio žmonės atsiliepė apie Bruichladdich Organic viskį. Pirmą šio viskio leidimą, gamintojai pakrikštijo pirmuoju Islay salos ekologišku (organic) viskiu. Į tai kritikų buvo atšauta, kad prieš šimtą metų visas viskis buvo ekologiškas...

Octomore - dūmiškiausias pasaulio viskis

Gegužės pabaigai gan nebūdingas karštis šiek tiek pristabdė viskio ragavimą šventės metu. Kepinant saulei ir oro temperatūrai pakilus aukščiau 25 laipsnių norisi ko nors gaivesnio. Nepraleidome progos susipažinti su dar vienu Islay salos fenomenu – Islay Ales.

Alaus darykla, įkurta prieš aštuonerius metus, sėkmingai išsikovojo pripažinimą ne tik Škotijoje, bet ir visame pasaulyje. Būdamas saloje imi tikėti, kad bet koks amatas, ar verslas šioje saloje yra sėkmingas, jei tik jis susijęs su viskiu. Tad mes jau baigiame rengti dokumentaciją kelionių agentūros atidarymui Islay saloje. Gal ieškote kelionių organizatoriaus kitų metų Islay viskio ir muzikos festivaliui? 








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą